Aquest mes toca publicar l’entrada número 100. A la vegada, el blog fa 9 anys. Aprofitant aquests números rodons hem decidit que el blog d’històries sigui avui el protagonista. Un bon moment per a recordar tota la feina feta.
Anem a pams, com va arrencar aquesta idea? En Joan Duch era coneixedor de diverses històries de Guimerà, molt interessants i alhora poc conegudes: com es va salvar Vallsanta de la demolició, el nadó abandonat a les portes del poble en l’època medieval, qui era la comtessa de Guimerà a principis del s. XXI, etc. Vam estar parlat, allà pel 2013, de com ho podíem compartir i de les converses, va sorgir la idea del format blog fent-lo accessible a través d’Internet.
Aquesta proposta està totalment alineada amb la raó de ser de la nostra associació:
Donar a conèixer GUIMERÀ i la Vall del Corb i el seu patrimoni historicoartístic mitjançant Internet.
Vam anar madurant aquesta idea, i ajuntant les propostes del Joan amb d’altres que vam anar recopilant vam veure que podríem fer un recull d’entre 10 i 20 entrades, que amb una periodicitat mensual, venia a ser entre 1 i 2 anys. Més que suficient.
Bé, la realitat és que portem ja 9 anys de vida del bloc, on hem publicat un article cada mes de forma quasi ininterrompuda. L’únic parèntesi remarcable va ser l’any 2021, on ens vam aturar uns 6 mesos per a poder centrar-nos en la publicació del llibre del blog, que ja comentarem més tard. Hem arribat a les 100 històries, i en tenim encara una quantitat generosa en llista d’espera.
Quan vam arrencar, previ a la primera entrada, vam fer una declaració d’intencions que vam publicar el desembre del 2013. Vam dir:
“Benvinguts a aquest blog on repassarem petites i grans històries de la història de Guimerà. Curiositats, anècdotes, grans esdeveniments, tot hi cap. Això si, sempre tractat de forma amena amb l’objectiu de fer-vos passar una bona estona i que serveixi de reclam per qui més tard vulgui aprofundir en algun d’aquests temes. Cada mes publicarem una nova entrada. Potser unes us seran ja conegudes, d’altres tota una sorpresa. Esperem que sigui del vostre gust.”
Podem dir que hem sobrepassat amb escreix aquests objectius inicials. Tal com ens va proposar, hem tractat temes molt diversos: fets històrics, vivències personals, temes esotèrics, llegendaris, reals; hem parlat la de gent i dels llocs directament relacionats amb Guimerà. Hem cobert també un ampli espectre temporal. Algunes històries es remunten diversos mil·lennis abans de Crist (2n MIL·LENNI aC, PETRÒGLIFS A LA VALL), també l’època romana (44-45, LA VIA ROMANA), la medieval (1294, EL MERCAT MEDIEVAL) , les guerres carlines (1835, LA LEGIÓ ESTRANGERA ENVAEIX GUIMERÀ) … Fins a afers molt més recents durant el segle XX i XXI (1967, “¿TIENEN PERMISO DE DERRIBO?”), fins i tot ens hem atrevit amb alguna especulació sobre el futur (2060, GUIMERÀ RESIDENCIAL?).
El bloc va saltar l’any 2021 de la xarxa al món físic. De nou va ser el Joan Duch qui va empènyer força per a passar d’internet al paper imprès. Feia temps que ens venia comentant que fora bo de fer un llibre de butxaca amb una selecció de les històries més interessants. Ja teníem experiència en l’edició de llibres, I precisament això és el que ens frenava, coneixedors de la complexitat i inversió inicial necessària per a poder moure un projecte d’aquest mena. Per això la idea estava al calaix, encara que el Joan ja s’encarregava de tant en tant de recordar-nos que havíem de fer-ne l’edició. No vam veure llum al final del túnel fins que vam trobar l’opció d’Amazon, ja que permet publicar sense necessitat de cap inversió inicial. Podeu comprar el llibre al Museu de Guimerà, també a les botigues del poble i també per Internet en aquest ENLLAÇ.
Tot plegat, un munt d’hores de dedicació i una feina sostinguda durant força anys. Això si, amb alts i baixos. De tant en tant ens entra l’angoixa, quan sembla que les històries de Guimerà s’estan acabant. Fins ara, sempre que ens hem trobat en aquesta situació ens n’hem sortit i trobem noves històries per continuar alimentant el blog. És per això, que, una vegada més, fem una crida a tots aquells que tingueu històries a compartir que puguin ser d’interès general, perquè us poseu en contacte amb nosaltres a través de MAIL
No vull acabar aquesta entrada sense dedicar un record al Xavier Pedra. El seu dibuix de la torre de Guimerà és la imatge que vam triar per la capçalera d’aquest blog.
Jordi Sender i Beleta
Moltes felicitats Jordi per haver assolit aquesta fita!!! … Amb una feina molt ben feta i també, tal com fas referència en aquest article numero 100, la publicació del llibre ha estat una iniciativa fantàstica.
No ha estat gens fàcil arribar aquí i cal agrair-ho primer a tu i també, òbviament, a tots els que han fet aquests articles que han estat publicats.
Felicitats de nou!
Pasqual