El musicòleg Francesc Bonastre i Bertran (1944-2017) nascut a Montblanc i especialitzat en la recerca de la música catalana des de l’època barroca fins al segle XX, ens descobreix una aportació documental sobre l’existència d’un orgue barroc abans de 1737 a l’església de Santa Maria de Guimerà i la referència d’una entitat promotora, de la durada de les obres, del preu i característiques per construir un nou orgue en 1737.
Antoni Cases, constructor d’orgues de gran prestigi, va construir multitud d’orgues a Catalunya (Vallbona de les Monges, Reus, Lleida, Tarragona, Cervera, La Pobla de Cérvoles, Balaguer… entre d’altres). En el nostre cas, acordà el 9 de gener de 1737 la fabricació d’un nou instrument per a Guimerà, finalitzant-lo el Nadal del mateix any.
Podreu llegir a continuació uns extractes d’aquest document, que podeu llegir íntegrament en aquest ENLLAÇ
Dia 9 de Jané 1737: Los honorables March Armengol, Batlle de la vila de Guimerà, Arcabisbat de Tarragona, Joan Pedro, Francesch Aduart, Joseph Minguella guiridella y Joan Minguell, tots quatre Reigidós del Present Any en dita vila de Guimerà, an convingut y concordat ab lo Senyor Anton Casas, factor de òrgans de la vila de Reus, Camp y Arcabisbat de Tarragona, lo fer y plantar un orga en la presen Iglésia dc la vila de Guimerà, lo qual promet compondrer dit Senyor Anton Casas y fer ab lo modo y forma del tras escrit, tot a costas y despcsas suas y per lo import y preu de dit orga promet la vila donar-li sis sentas sexanta lliuras, Dich 660 lb….
…. y aixi mateix promet lo Dit Senyor Anton Casas plantar part de la obra lo dia de Nadal primer vinen y antes si pot, y acabarà dita obra, de dit dia de Nadal primer vinen a un Any.
… Dich Jo Baix firmat que tinch rebut dels Senyors Regidors Joan Castanyé, Joseph Roig y Francisco Minguell, en lo present any de la vila de Guimerà, la suma de sent sis lliuras y vuyt sous, dich 106 Ib. 8 s., las quals són a cumpliment de aquellas sis sentas sexanta lliuras que lo dia 9 de Janer 1737 me prometeren per la fàbrica de l’orgue, que consta en lo acte contra escrit, y per ser sò ver, me dono per content y satisfet del preu de dit orgue, vuy als 22 de Novembre de l’any 1742. Anton Cases factor de orgues.
Orgue d’Antoni Cases a la Pobla de Cérvoles
Com podeu veure en la imatge anterior, us podeu fer una idea de com podria haver estat l’orgue de l’església de Guimerà si visiteu l’església de la Mare de Déu de la Jonquera, a la Pobla de Cérvoles. Per tant, aquesta és una visita molt recomanable.
Ubicació de l’antic orgue a l’Església de Sta. Maria de Guimerà
L’orgue d’Antoni Cases seguí a l’església de Guimerà fins a la Guerra Civil, quan fou destruït i substituït més tard per l’orgue que podem veure i escoltar avui en dia.
Francesc Xavier Busquets