1916, L’ESTUDI DE FOTOGRAFIA DAGUERRE

Si volteu per l’eix comercial del carrer de Sants a Barcelona, enfront de l’edifici de Centre Cívic de les Cotxeres de Sants, en trobareu un altre molt més modest i que potser us sorprendrà que hagi aconseguit fugir de l’especulació immobiliària.

Es tracta del negoci familiar, Fotografia Daguerre. Si us hi apropeu, trobareu una placa que potser us sorprendrà encara més.

Qui era Martí Bonet Berenguer, nascut a Guimerà? Quina és la seva rellevància que el va fer mereixedor d’aquest reconeixement per part de l’Ajuntament de Barcelona?

Martí Bonet i Berenguer va néixer a Guimerà l’any 1882. En Miquel Àngel Farré ens ha passat les dades d’en Martí Bonet Berengué que consten a l’acta de naixement en el registre de naixements de 1882, que es conserva a l’ajuntament de Guimerà.

Data naixement: 15 de desembre de 1882
Pare: Josep Bonet i Rosich
Mare: Sebastiana Berengué i Bergadà

De ben petit la seva família es va traslladar a Terrassa l’any 1885, o va viure els anys d’infantesa. Més tard va estar a França, on aprengué l’ofici de fotògrafs. Aquesta era una pràctica habitual entre els professionals de la fotografia, anar a aprendre l’ofici al país d’on provenia aquesta invenció.

De tornada a Terrassa va regentar diferents negocis fotogràfics, primer al carrer de la Rutlla l’any 1908, dos anys més tard al carrer del Nord. Prop després, es va traslladar a Barcelona i l’any 1912 va obrir un nou negoci al carrer de Sants, la Galeria Fotogràfica M. Bonet. Finalment, acabant aquest periple, a principis de 1916 va obrir Fotografia Daguerre, al carrer de Sants cantonada amb Alcolea. Al costat de l’estació de trens. I d’aquí ja no es va moure.

Miquel Bonet era un apassionat que va estimar i gaudir de la fotografia, i va experimentar nous procediments fotogràfics. No es tractava només d’un mitjà de vida.

Fotografia Daguerre no era i no ha estat un estudi fotogràfic més. Un fet diferencial respecte la resta és el fet que es l’edifici on està ubicat es va dissenyar i construir amb el propòsit de ser un estudi de retrat. I també és remarcable que hagi arribat fins als nostres dies, ja que aquesta mena d’estudis són ja molt escassos.

I si parlem de la seva història, cal remarcar que ha tingut una trajectòria ininterrompuda de més d’un segle, en mans de tres generacions de la mateixa família. Això ha fet que hagi arribat als nostres dies conservant espais i equipament originals alhora que un extens arxiu fotogràfic de gran valor històric.

Queda clar que el Miquel Bonet, com a fundador de Fotografia Daguerre, es mereix el reconeixement atorgat des de l’Ajuntament de Barcelona.

Retrat familiar de Martí Bonet, amb Maria Busom i les seves filles (1932). Font: Arxiu Daguerre, extret del llibre L’ESTUDI FOTOGRAFIA DAGUERRE DE SANTS. DOCUMENTS DE FOTOGRAFIA

Fotografia Daguerre, en els seus inicis, extret del llibre L’ESTUDI FOTOGRAFIA DAGUERRE DE SANTS. DOCUMENTS DE FOTOGRAFIA

Hem extret bona part de la informació d’aquest article de 2 fonts que llistem a continuació I que enllacem, per si hi voleu accedir:

POMPEIA FOTOGRÀFICA. FOTOGRAFIA DAGUERRE, L’ARXIU ADORMIT DARRERE LES PARETS D’UN COMERÇ FAMILIAR de Susanna Muriel Ortiz

L’ESTUDI FOTOGRAFIA DAGUERRE DE SANTS. DOCUMENTS DE FOTOGRAFIA, de diversos autors

 

Jordi Sender i Beleta



Comparteix la publicació:

1 comentari a “1916, L’ESTUDI DE FOTOGRAFIA DAGUERRE”

  1. Una història molt maca, un exemple de tants i tants fills de Guimerà que han fet camí i història arreu del mon.
    Felicitats Jordi!

    Respon

Feu un comentari