De nou, Guimerà involucrat en una iniciativa que va suposar una recuperació del patrimoni arqueològic del poble. La bona feina feta va ser reconeguda amb un munt de premis guanyats al llarg de les diferents campanyes d’aquest programa de RTVE. Potser tu hi vas participar…
Un dia un amic i pagès de Guimerà, el “Pep de la Marieta”, ens va comunicar que havia escoltat per la ràdio la proposta d’un nou programa de recerca per a les escoles, anomenat Misión Rescate, que finalment va estar en funcionant durant quinze anys.
Era necessari escoltar el programa setmanal de ràdio (més tard emès per TVE) i enviar comunicats de les activitats realitzades. Prefixada una possible gravació d’algun programa, detallar-ne els objectius. No es podia fer cap mena d’excavacions i davant d’una possible descoberta calia donar a conèixer les primeres dades justificades al museu més proper. El darrer treball consistia a presentar una memòria completa de totes les activitats realitzades: descripcions, fotografies, dibuixos; per tancar la recerca calia presentar uns avals de persones o entitats culturals adients que conformaven la certificació oficial de la seva descoberta, que era totalment desconeguda.
En cada campanya s’atorgava 1 trofeu d’or (viatge per Espanya), diversos de plata (viatge a Madrid de tot el grup, visites importants i un acte solemne d’entrega de premis amb algun detall cultural) i mencions d’honor. Al final de cada campanya, es publicava una revista amb els projectes que s’estaven realitzant i informació detallada dels grups premiats. Durant aquells anys un equip de TVE va venir diverses vegades a Guimerà per a fer reportatges amb els alumnes. La seva presència sempre era notícia. Les filmacions es realitzaren al poble, la Bovera, Vallsanta i en algun objectiu arqueològic.
En aquells anys Guimerà tenia quatre aules obertes i un parvulari. Els alumnes de tots els grups eren del cicle superior, entre 12 i 14 anys. Cada premi era una alegria per les famílies i els alumnes que hi formaven part, per l’interès del grup i l’objectiu fixat.
Es formaren, els primers anys, tres grups: el nº87,el nº120 i el nº181 que es van conservar durant totes les campanyes. Els alumnes s’intercanviaven amb altres nouvinguts de l’escola.
Globalment, al llarg de les 15 campanyes (1967-1981) s’obtingueren set Mencions d’Honor i 12 TROFEUS DE PLATA (un any, el de 1980 obtinguérem tres trofeus de plata).
Incloem els enllaços al “Archivo RTVE” corresponent al Programa especial d’entrega de premis de ‘Misión Rescate’ del 12 d’octubre de 1971.
Kiko Ledgard i María Luisa Seco presenten aquest programa que posà punt final al concurs arqueològic Misión Rescate.
Video del moment en què es dóna el premi a Guimerà
Les principals descobertes al llarg de totes les campanyes van ser:
- 7 localitzacions amb restes d’època romana.
- 5 poblats ibèrics identificats.
- 4 jaciments del ferro, bronze i neolític.
- 1 camp d’urnes i 6 llocs amb sepultures de lloses.
- 25 restes de tallers de sílex a l’aire lliure.
- 9 gravats amb cavitats cupuliformes, cruciformes, canalets i clotxetes; 3 grups de roques.
Com a fets i troballes a recordar, llistem:
- Com a peça important, es localitzà un rellotge de sol romà, entre altres restes en una paret d’una vil·la.
- Es va donar a conèixer un tros de ceràmica àtica, trobat al poblat ibèric del Castell de Ciutadilla, important per al coneixement del comerç grec en les terres de l’interior.
- Es van donar proves per a poder parlar del pas d’una via romana a través de la vall del Corb ¡ identificació del lloc on hi havia un mil·liari, avui desaparegut.
Recordo l’anècdota que va passar durant una visita turística als estudis a TVE on érem també convidats a dinar. En un moment determinat ens assabentarem d’un problema entre bastidors. Buscaven reserves per poder continuar la filmació d’un programa, crec que es tractava d’un que feia en Torrebruno. Entre silencis, una breu petició al nostre grup: “podrien deixar que un grup dels alumnes visitants es poguessin quedar per acabar de fer el programa i ja els portarien directament a l’hotel?” Un grup petit es va quedar entre els plafons i decorats d’un estudi, mentre els altres alumnes seguiren la descoberta de TVE. Abans de sortir dels estudis, una darrera sorpresa. Mirant entre els decorats d’una filmació, observarem una baralla campal entre unes colles i allí, entre figurants, al Miquel i el Quico de Guimerà, que portant unes espases de fusta empaitaven a altres actors. Molt moviment i sorolls de gresca, que encara ho recorden els amics Bofarull, doncs crec que foren cinc els viatges a Madrid.
Si esteu interessats en obtenir més informació al respecte, no perdeu l’oportunitat de visitar l’exposició de Misión Rescate al museu de Guimerà, La Cort del Batlle.
També podeu trobar tot el material gràfic de Misión Rescate a la web de guimera.info, en aquest enllaç.
I articles de l’època fent resenya dels premis atorgats: 1970_ABC 1972_Vanguardia 1973_ABC 1973_ Vanguardia 1974_Vanguardia
Incloem finalment una descripció més detallada del programa, dels diferents grups i troballes en aquest document: DOCUMENTACIÓ MISSIÓ RESCAT
Joan Duch i Mas
Hola!
Sería buenísimo encontrar capítulos de mision rescate….o menciones del programa y lo mejor…su contenido, claro
Qué pena no funciona el enlace de
Alguien puede ayudar a compartir búsquedas y hallazgos de este programa? Gracias
sanjuanmercedes@gmail.com
Enllaç actualitzat!
Pues no veo que esté actualizado/se pueda abrir el enlace 🙁
hola,
Pues si, efectivamente, el enlace a la galeria fotografica no estaba actualizado.
Los demas si que he visto que estaban bien.
Ahora si que funciona.
Jordi
Gracias