Una història poc coneguda, de quan el país començava a obrir-se al turisme estranger, amb protagonistes tan sorprenents com en Manuel Fraga Iribarne.
L’any 1967, el llavors ministre de “Información y Turismo“ Sr. Manuel Fraga Iribarne donada la creixent afluència de turisme estranger, va impulsar una necessària campanya d’educació en urbanitat de la població espanyola que va anomenar “Mantenga Limpia España”.
No sé si tots sabeu que vol dir urbanitat, però per si fos el cas, urbanitat és la qualitat de la persona que posseeix bones maneres, que conviu en grup respectant els altres i que observa les normes de convivència i de tracte social.
La campanya que va impulsar don Manuel no té res a envejar a les que actualment fa la DGT per prevenir-nos de tenir accidents. Li va posar un eslògan que deia “Mantenga limpia la ciudad, mantenga limpio su pueblo, mantenga limpia España”. Com no podia ser d’una altra manera aquesta campanya anava acompanyada d’una important inversió per la instal·lació de papereres i cendrers pels carrers d’arreu de moltes poblacions de l’estat espanyol.
No sé si don Manuel va recordar-se de comprar papereres i cendrers per Guimerà, però aquesta campanya va deixar la seva empremta al poble perquè la seva escola, al davant de la qual estava, no cal dir-ho, el Joan Duch, va estar premiada amb el “Premio Nacional” del concurs que el mateix ministre va convocar entre tots els centres escolars d’Espanya.
Els mitjans de comunicació més importants de l’estat (ABC, La Vanguardia, TVE, ..) van fer ressò d’aquest premi. Probablement fou la primera vegada que es parlà de Guimerà a la premsa més enllà de Catalunya.
Aquest premi el van venir a entregar a Guimerà el diumenge 8 de maig de 1967 el “Director General de Información” Carlos Robles Piquer i el governador civil de Lleida José Antonio Serrano Montalvo, acompanyats d’un seguit d’autoritats provincials.
Don Manuel es va estirar en aquest premi doncs va consistir en: – Un projector de cinema de 16 mm. – Un tocadiscos. – Un lot de discos didàctics i de llibres valorat en 30.000 pessetes. – Un viatge d’una setmana per Espanya pels nens de l’escola.
El 1967 jo encara no tenia deu anys però recordo molt bé aquell viatge. Era la primera setmana de juliol i l’itinerari va ser: Guimerà – Lleida – Saragossa – Monestir de Pedra – Madrid – El Escorial – Valle de los Caidos – Toledo – Valencia – Peníscola – Tarragona – Guimerà. Anàvem en un autocar els tres mestres qui hi havia al poble, – el Joan Duch, la Pepita Duch i el Joan Soler -, i quaranta-vuit entre nens i nenes.
Per la majoria de nosaltres era la primera vegada que fèiem un viatge així. Mai havíem fet nit a un hotel. Recordo lo impressionats que vam quedar en visitar el Monestir de Pedra, la Fàbrica d’Armes de Toledo o el Monestir del Escorial. A Madrid ens van convidar a visitar els estudis de TVE. Vam visitar també el Museu del Prado. Vam menjar a bons restaurants com el del parador de Montilla del Palancar o l’Hostal del Ciervo de Bujaraloz on al menú que ens van servir hi havia gaspatxo que mai abans havíem menjat. A València ens van portar a veure una cursa de braus, en el meu cas fins avui ha estat l’única vegada que he estat a una plaça de toros. I se m’oblidava… a Madrid ens va rebre don Manuel a la seu del seu ministeri on ens va obsequiar amb una figureta de plom, uns mapes, unes enganxines i catàlegs turístics.
Pasqual Prous
SORPRENENT!!!
Misión rescate a TVE; la Duquesa de Alba, Comtessa de Guimerà, Pueblo declarado Conjunto Historico-Artistico, Premio Nacional “Mantenga limpia España”, cony semblem… “El Pueblo mimado de España”.
Es una broma. Realment amb aquestes histories ens feu descobrir coses molt interesants i desconegudes. Gràcies
Ah!…Visca Catalunya, je, je.
Hola amics,men recordo de aquest premi,que van tindre els nens de les l escoles ,,yo tenia vint anys ,es va comencar a coneixe Guimera desde fora,,,pasen masa depresa els anys,,,gracies ….