20 ANYS DE GUIMERA.INFO

Aquest any es compleixen vint anys d’activitat de l’Associació Guimera.info. Es un bon moment per aturar-nos i mirar enrere per avaluar tot el que li ha passat a Guimerà degut a l’existència d’aquesta iniciativa cultural.

Tot va començar el 17 de juny de 2002 amb una reunió de quatre persones a un espai de la planta baixa de l’Ajuntament de Guimerà per parlar de la idea de fer una web pel poble. Un patrimoni historicoartístic tan important ho mereixia, calia posar-lo a l’abast del mon i Internet ens oferia la possibilitat de fer-ho.

El patrimoni cultural de Guimerà seria el mitjà que permetria assolir dos objectius importants a l’hora, per una banda mostrant-lo atrauríem visitants al poble i, per una altra, era la oportunitat per concentrar i organitzar la gran quantitat d’informació escrita sobre aquest patrimoni i posar-la a l’abast de tothom.

Però el projecte, a part del dos objectius anteriors, en tenia d’altres, tots ells dins de la mateixa web com podeu veure seguidament al full de mà que vam repartir el dia de la seva  presentació, el 9 d’agost de 2002.

Quan veiem ara la visió que teníem del que volíem fer, fa vint anys, ens adonem que aquest va estar un element molt important per que avui tinguem el lloc web que tenim.

A la capçalera hi veiem una primera pinzellada de la raó de ser de Guimera.info, es a dir, de les coses que volíem fer, que pocs mesos després es va definir d’una manera més concreta en els següents tres punts:

  1. Donar a conèixer Guimerà, la Vall del Corb i el seu patrimoni historicoartístic mitjançant Internet.
  2. Fer, participar o impulsar accions culturals i artístiques a les nostres contrades.
  3. Fomentar l’ús d’Internet a Guimerà i a la Vall del Corb com una important i eficaç eina de comunicació.

El primer punt de la raó de ser feia referència a la web, que sempre ha estat l’element central de la nostra activitat.

El segon punt obria la possibilitat de fer altres coses com publicar llibres, doncs ni Vallsanta, ni el Mercat Medieval, … tenien cap publicació específica. No teníem al cap fer projectes de més envergadura com la reproducció del Retaule de Ramon de Mur o el Museu de Guimerà, tot això va venir després.

El tercer punt el vam entendre com a fonamental, doncs Internet era sinònim de progrés i futur,  calia, per tant, que Guimerà s’hi enganxés. He de destacar que a finals de 2003 vam aconseguir que tots els negocis de Guimerà tinguessin correu electrònic i una pàgina web. Amb el transcurs dels anys aquest punt va desaparèixer de la nostra raó de ser.

El 13 de juliol de 2003, quan ens vam registrar com associació sense ànim de lucre, érem nou socis, 7 de Guimerà i 2 d’altres indrets, aquests, ens van trobar per Internet i els va atraure tant  el poble com després el nostre projecte, i ens van demanar poder participar-hi, cosa que vam acceptar sense cap problema i encara avui formen part de la nostra associació.

A dia d’avui, vint anys després, a Guimera.info hi som setze socis.

L’èxit del que fa una organització depèn fonamentalment de les coses que decideix fer, de les persones que les han de fer, i de la manera com les fan.

Les persones que formem part de Guimera.info, som un grup prou heterogeni en coneixements per poder fer aportacions en àmbits ben diferenciats (cultural, tecnològic, artístic, empresarial, legal, comercial, coneixement del territori, …). Sumant totes aquestes habilitats hem aconseguit formar un equip amb capacitat d’afrontar una gran varietat de reptes.

A Guimera.info l’única cosa que se’ls demana a les persones que en formen part, es que assoleixin una responsabilitat dins de l’àmbit d’actuació de l’associació i que facin sempre les coses a les que es comprometen, independentment de que siguin moltes o poques.

Pel que fa a la manera de treballar dir que ha estat encertada, no només pels resultats, també per la sostenibilitat en el temps de l’associació. Les grans línies d’actuació en qualsevol cosa que fem son:

  1. Aprofitar totes les possibilitats que ens ofereix Internet.
  2. Ser econòmicament autosuficients.
  3. Tenir llibertat d’actuació sense lligams de cap mena.
  4. Fer o involucrar-nos preferentment en projectes tangibles i només quan es pot assolir un bon resultat.

Un punt determinant ha estat el ser econòmicament autosuficients i per ser-ho tot passa per fer una activitat que generi diners, per buscar potencials sponsors privats en determinats projectes i, finalment, quan el projecte es adequat, també recórrer al finançament públic. En el nostre cas hem utilitzat totes les opcions anteriors però en proporcions molt diferents, mentre que un 50% dels nostres projectes s’ha fet amb capital privat i poc més del 30% amb diners generats per l’associació, no arriba al 20% la despesa feta amb diners públics.

Els ingressos de l’associació provenen dels serveis d’Internet als nostres patrocinadors i també de la publicitat a la web. Aquesta activitat ens ocupa més del 50% de les hores que dediquem a l’associació. Es una feina que no es veu però que s’ha de fer amb la mateixa regularitat que ho fa qualsevol empresa amb els seus clients. Sense ser econòmicament autosuficients no podríem tenir la llibertat d’actuació que tenim, ni treballar amb l’agilitat que ho fem, ni hauríem pogut fer tot el que hem fet.

Si avaluem doncs, com he dit al començament d’aquest article, el que li ha passat a Guimerà degut a l’existència de l’Associació Guimera.info, trobem que avui el poble te uns actius que si no hagués estat així no tindria, dels quals destaquem, …

… una web molt digna amb moltes visites on s’hi troba qualsevol cosa relacionada amb Guimerà i que des de fa vint anys convida a visitar el poble, …

… una reproducció del Retaule de Ramon de Mur a l’església, projecte que per innovador va tenir un reconeixement internacional, …

… el Museu de Guimerà, un dels espais museístics mes importants de les nostres contrades, que també va tenir un important reconeixement del món de la cultura local, …

…  els quatre llibres publicats i onze audiovisuals: “Guimerà i el Mercat Medieval”, “Guimerà i el Retaule de Ramon de Mur”, “Guimerà i Vallsanta” i “33 Històries de Guimerà”, …

… una biblioteca virtual on es poden llegir 102 publicacions relacionades amb Guimerà, …

Afegir que gestionem el Museu de Guimerà des que el vam fer, fa ja més de 15 anys, obrint tots els caps de setmana i des d’allà s’ofereix un servei de visites guiades al poble per qualsevol dia, servei que des d’aquest any forma part del “Grand Tour de Catalunya” de l’Agència Catalana de Turisme.

TRAM 2   ETAPA 7   EN DIRECCIÓ A LLEIDA

 

Dit tot això, podem concloure que aquests vint anys de Guimera.info han estat una història d’èxit de la que ens sentim molt orgullosos perquè a la fi ha estat una història d’èxit de Guimerà que n’ha  obtingut un increment important del seu patrimoni cultural.

 

Pasqual Prous i MiróComparteix la publicació:

2 comentaris a “20 ANYS DE GUIMERA.INFO”

  1. La quantitat d’informació del poble que hi ha a la web Guimerà.info es per treure’s el sombrero. Gràcies

    Respon

Feu un comentari