EL QUEIXAL DE LA BRUIXA

Sabeu on podeu trobar una pedra que, segons resa la llegenda, era transportada per una bruixa que estava ajudant al diable?

Que Guimerà és terra de bones pedres, queda clar, nom’s cal mirar la magnificència dels seus monuments, com la torre de Guaita, església de Sta. Maria, el Monestir de Vallsanta, tot el conjunt medieval…

Hi ha un altre monument, ben lluny ren aquest cas, que segons diu la llegenda, també fou construït amb pedra provinent de Guimerà. La història, segons s’explica, diu que una bruixa (veieu també l’entrada BRUIXES A GUIMERÀ ) ajudava el diable a construir el pont de Martorell.

imatge3

Per tal fi, portava pedres des de Guimerà i en passar per Fillol ja es feia de dia i va sentir el gall que cantava el nou dia. Aleshores, la bruixa, espantada, va deixar anar la pedra i va fugir corrent. La pedra va caure a prop de Fillol, just davant de l’Hostal de la Banya.

imatge4

A la barana, del pont del diable de Martorell, hi havia un forat a la seva base, on hi faltava una pedra, que tenia les mides exactes de la de l’Hostal de la Banya. Quan la gent de la contrada viatjaven, amb carro, a Barcelona i es paraven, a descansar, a Martorell, anaven a veure el pont i,apamant el forat, on faltava una pedra, comprovaven, que tenia la mateixa mida que la seva pedra.

Aquesta, coneguda pel nom de “El queixalde la Bruixa”, estava tocant a la paret de l’Hostal de la Banya, al peu del camí vell d’Aguiló. El 1974 fou traslladada per l’Ajuntament a la plaça de l’Església i recentment fou tornada al seu lloc original.

imatge1

És un Monòlit rectangular de 3,60 x 0,70 x 0,40 metres i pesa aproximadament uns 3.500 Kg.

El podeu trobar sortint de Sta. Coloma deQueralt cap a la Panadella. Deixant enrere els darrers magatzems ubicats a la dreta de la carretera, girem pel primer trencall i de nou a la dreta.imatge2

Jordi Sender i BeletaComparteix la publicació:

1 comentari a “EL QUEIXAL DE LA BRUIXA”

Feu un comentari