Joan Duch Mas sempre s’havia caracteritzat pels seus dibuixos en blanc i negre, però arran de la pandèmia (2021-2022) i de les “PORTES TANCADES” de l’església de Santa Maria de Guimerà (Per motius estructurals), sent excel·lent coneixedor de les obres de Josep Maria Jujol i Ramon de Mur, del seu interior, sorgeix la descoberta d’un pintor de segle XX que concorda i continua l’obra de Jujol per la seva semblança en la utilització dels colors primaris.
Segons Joan Duch, les obres de Piet Mondrian (1872 Amersfoort, Països Baixos-1944 Nova York, Estats Units) expressen la recerca de l’equilibri i essència de la realitat a través de formes.
La tècnica de Piet Mondrian busca representar el quadro en dues dimensions i evitar la il·lusió de profunditat, per això evita qualsevol línia corba o en diagonal, perquè aquestes representen la perspectiva.
Piet Mondrian utilitza els colors primaris, vermell, blau i groc, disposats d’una manera que suggereixen moviment i energia. Desenvolupa l’art abstracte per la via del “cubisme” que avui es coneix com el “Neoplasticisme”.
Per què aquests tres colors?
Aquests tres colors som bàsics, és a dir, que combinant-los entre ells es pot crear un altre color. Crear aquests tres colors bàsics és impossible perquè són colors individuals, per això es diuen colors primaris.
I què hi ha amb el blanc i negre?
Com ja es coneix, sense el color blanc i negre és impossible aclarir o enfosquir els colors. Si observem les línies negres aconseguim una organització del dibuix limitant espais grans, petits, alts, baixos amples o estrets.
Els espais en blanc fan l’efecte de buit, llum i aire.
Les eines per dibuixar són: el paper blanc, retolador negre o llapis de carbó i pintura a l’oli.
Del silenci del temps de pandèmia i encara amb les “PORTES TANCADES” de l’església gòtica de santa Maria de Guimerà, amb tot el seu patrimoni cultural i heretat, ha fet desenvolupar aquest nou estil de dibuixar a l’artista Joan Duch Mas.
Francesc Xavier Busquets i Pagès