LES FONTS DEL TERME DE GUIMERÀ

00Durant uns dies hem anat seguint les fonts del terme de Guimerà, sempre acompanyat de persones que les han conegut i que durant una part de la seva vida les han fet servir per beure aigua, per donar beure als animals, per posar el vi o l’aigua en fresc o per fer un hortet, sense oblidar que dues d’elles, la font de la Sangola i la font de la Salamona, portaven l’aigua a les fonts del poble.

Cal destacar la mà d’obra dels nostres abans passats fent, amb pedra, les conduccions de l’aigua fins als punts més accessibles o l’excavació del terreny per anar a trobar l’aigua i poder fer un pou que després, galleda a galleda, serviria per regar l’hort.

Gràcies a Sebastià Busquets (Sebastianet), Josep Florensa (Roca), Remei Armengol i el seu fill Sergi (Gist), Joan Llort (Senyores), Jordi Sender (guimera.info), junt amb els comentaris d’altres veïns de Guimerà, ha estat possible poder deixar testimoni d’aquest curiós reportatge, no sense haver tingut dificultats a l’hora d’accedir a la major part d’elles.

Relació de les fonts:

mapa d’ubicació

Hi va haver quatre fonts més que, malauradament, s’han perdut i no hem pogut recollir una evidència fotogràfica, però també cal esmentar-les:

Les fonts Martines (al fons de l’Ametlla amb Montornès de Segarra)
La font dels Abetllars (al fons del pla de la Bovera de cal Mariona) allí es recorda haver vist una bassa
La font de les Comes Estretes (al fons de les Comes Estretres de cal Xavo)
La font de les Vidielles (al fons de les Vidielles de cal Mistos)

També recordarem que hi va haver unes basses situades al terme de Guimerà que recollien l’aigua del camí més proper i que l’aigua de l’embassament, de forma natural, servia per saciar la set dels animals i omplir el càntir de fang per aigua de boca.

La bassa del Pla l’Ametlla
La bassa de les Rabassoles
La bassa de les Velles amb Barbes

Desitgem que pugueu gaudir d’aquest reportatge

Molt cordialment,

Francesc Xavier Busquets PagèsComparteix la publicació:

6 comentaris a “LES FONTS DEL TERME DE GUIMERÀ”

 1. Molt bon treball. Amb aquests articles doneu a coneixer coses desconegudes,
  al menys per mi; i al mateix temps les treieu de l’oblit .

  Respon
 2. Grasies pels bons records,a la font de la Cirera a verena,la Fonteta a paséis per la carretera,totes les nenes contentos🍁🍁🍁

  Respon
 3. He recordat la meva infantesa. Els estius a Guimerà, gairebé cada tarda anàvem amb la família a caminar pel terme. Moltes vegades per caminets que ens duien cap a aquestes fonts. Allà on més ens agradava, ens assèiem a descansar i berenar un llonguet amb xocolata. Pels camins trobàvem pagesos tornant del tros que, normalment, ens parlaven de la collita, del temps o ens aconsellaven conèixer altres llocs del terme i ens explicaven històries relacionades amb els llocs. Era tan bonic passar tres mesos a Guimerà. La vida dels pagesos era molt més dura, però sortir a sopar al carrer, a la fresca, i escoltar les històries dels grans era fantàstic. Vaig tenir una infantesa molt rica. Ara ho sé.

  Respon

Feu un comentari