MEMÒRIA GRÀFICA DE GUIMERÀ. EL NUCLI MEDIEVAL

Recollim en aquesta entrada una “història gràfica”, publicada inicialment en el llibre GUIMERÀ I EL RETAULE DE RAMON DE MUR. Eesperem poder incorporar-la pròximament (amb contiguts extres) com un nou apartat dins guimera.info, amb la més nova eina de visualització.

Hom podria pensar, en entrar a la vila closa, que l’entramat de carrerons que s’enfilen fins a l’església i el castell ha restat inalterable al llarg dels anys. Res més lluny de la realitat. Com si fos un ésser viu, Guimerà ha anat incorporant, any rere any, petits canvis aquí i allà, que han anat modificant la seva fesomia.

Us convidem a realitzar, aquest petit passeig, a peu pla, i anar identificant aquells canvis que ha sofert el paisatge, de vegades petits, d’altres veritablement sorprenents. Caminarem pels carrers construïts entre els segles XV i XVIII. En aquesta època, la Plaça Major esdevingué el nou centre del poble. Al carrer de la Capella va continuar el camí de la Bassa del molí de dalt. La capella de sant Esteve tenia al seu costat l’antic Hospital. El poble va continuar creixent cap al riu. El carrer Major, el de la Capella, el de la Goleta formaven la xarxa del nou nucli medieval.

 

 

1 – Portal de Tàrrega

 

2 – El carrer Major

 

3 – Cal Minguella

 

4 – El carrer Major

 

5 – Plaça Major

 

6 – La Cort del Batlle

 

7 – Les Ascorones

 

8 – El carrer de la Capella

 

9 – El carrer de la Capella

 

10 – La Bassa del Molí

 

Jordi Sender i Beleta

 

 

 Comparteix la publicació:

1 comentari a “MEMÒRIA GRÀFICA DE GUIMERÀ. EL NUCLI MEDIEVAL”

Feu un comentari