XAVIER PEDRA

Tant si sou de Guimerà com si només hi heu estat de pas, molt possiblement haureu tingut algun dels dibuixos del Xavier Pedra a les vostres mans. És el cas de la fantàstica panoràmica que va realitzar per a incloure en el Mapa Turístic de Guimerà.

detall

Si visiteu La Cort del Batlle, podreu veure exposats la sèrie d’espectaculars dibuixos de Guimerà, que ell mateix s’encarregava de vendre a les portes del Museu. També l’exercici de “reconstrucció” mitjançant dibuix de com podia haver estat el Monestir de Vallsanta en la seva època d’esplendor. Fins i tot potser us va fer un dibuix de la vostra casa (que feia sota enàrrec).

L’any 2015, ens sobtava la notícia de la mort del Xavier Pedra Martínez (Barcelona, 03-03-1962 + Guimerà, 17-10-2015), 53 anys és una edat en què les persones tenen encara moltes il·lusions i projectes, com era el cas d’aquest artista que al llarg de la seva existència havia reeixit com il·lustrador de contes, autor d’anuncis publicitaris i de motius naturistes, dibuixant d’historietes, autor de tires de còmics, caricatures, col·laborador en pel·lícules de dibuixos animats… Com a pintor practicava l’hiperrealisme i les seves làmines i dibuixos de Guimerà en són una bona mostra.

El Josep Maria Cerdan trobava un enllaç en què a grans trets s’explica la seva trajectòria professional:

1981-1984: Col·laboració en la creació d’historietes amb l’equip de dibuixants de Martz SCHMIDT (creador dels personatges del “Professor Tragacanto”, “Deliranta Rococó”, “Camelio Majareto”, “El Doctor Cataplasma”, etc.) per a Editorial Bruguera

1986: Exposició de pàgines d’historieta (Els bojos 40 dibuixos de Xavi Pedra) al saló del còmic i la il·lustració de Barcelona.

1991 Publicació de tires còmiques per a la revista “Súper Zipi-Zape” d’Editorial Bruguera.

Freelance en el disseny de logos i caricatures (autor dels logotips de “Joves naturistes dels països catalans”, “Ateneu Eclèctic i lliberal d’Ateus i agnòstics”, empreses d’alimentació, comerços, etc.)

Col·laboració i participació en espots publicitaris, pel·lícules i programes de TV de dibuixos animats. Spots: Evax, Com Ràdio, Betadine, Nesquik Brooks Panrico, Caixa Rural, Unicaja, Llatins en Salsa, etc.

Pel·lícules: El Cid, El rei de la granja. Sèries: Les 3 Bessones, Rovelló, etc.

Programes TV: Omaita (Los Morancos), Gala A3 TV (J. Hermida), Els Chuquis (Tele5), TPH Club (LA 2), etc.

Teatre: Una nit d’Òpera (La Cubana).

Il·lustració de contes: “El roure de la Propietat” (Emili Vives); “L’Eixam de la fortuna” (Emili Vives); “Històries del parc de la vida” (Joan González), etc. Edicions CEDEL.

Sèrie de dibuix de temàtica nudista, realitzats majoritàriament per encàrrec del Fonoll, escenes naturistes amables, simpàtiques i molt naturals.

Els seus darrers treballs retrataven perfectament els racons de Guimerà, dels que ell mateix en formava part amb la seva parada davant de l’edifici de la Cort de Batlle, que aixopluga el Museu de Guimerà.

Antonio Mora, Josep M. Cerdan, Jordi SenderComparteix la publicació:

1 comentari a “XAVIER PEDRA”

  1. Hola,m´ha agradt aquets record al amic Xavi Pedra,pasava moltes estones amb ell fent un cafe,parlant de pintura,o dibuix era molt bon dibuixant i ilustrado .Li havia encarregat dibuixos astaven molt ben fets,Tinc un bon record d`ell tambe la meva familia l´apresiavan,,Grasies,,

    Respon

Feu un comentari