IN MEMORIAM DE CAL PERALS O CAN TRITER QUE EL TSUNAMI DE L’ESPECULACIÓ URBANISTICA S’ENDUGUÉ DE SANT VICENÇ DELS HORTS. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

El Josep Salvany Blanch, retratava l’any 1919 “finestres i golfes de can Perals a Sant Vicenç dels Horts”, al terme de Sant Vicenç dels Horts, a la comarca del Llobregat jussà.

https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Finestres_i_golfes_de_can_Perals_a_Sant_Vicen%C3%A7_dels_Horts_(cropped).jpg

Antoni Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) retratava l’any 1925 “part de la façana porxada de Can Triter”, al terme de Sant Vicenç dels Horts, a la comarca del Llobregat jussà.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4238/rec/1

Llegia que el castell de Sant Vicenç devia ser la casa o palau que els barons de Cervelló i de Sant Vicenç posseïen a la vila.

És probable que es tractés del gran casal, conegut posteriorment per Cal Perals, que va ser enderrocat el 1976.

El casal tenia diverses arcades interiors i, a la façana, al pis baix, uns magnífics finestrals de pedra amb escultures del segle xvi (gràcies al Museu Municipal de Molins de Rei foren salvats de la destrucció dos d’aquests finestrals, un dels quals ha estat restaurat i adaptat a una de les dependències del museu), mentre que al pis alt hi havia una galeria plateresca, l’ornamentació de la qual era de guix.

Al que era portal d’entrada en el moment de la destrucció, hi havia gravat a la llinda, a més d’uns signes religiosos, el nom de “Joan Triter” i l’any 1533.

Que la maledicció de Déu caigui al damunt dels que per acció u omissió, a bescanviat el patrimoni històric per un plat de llenties.

Feu un comentari