IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE SANT JAUME DE CAP ROIG. CALELLA DE PALAFRUGELL.

L’autor fou el comandant del tsar Nicolau II, Nicolau Woevodsky, nascut el 29 d’octubre de 1888 a Sant Petersburg, tot i que es feia anomenar coronel, grau al que hauria accedit si la revolució no s’hagués encarregat d’estroncar la seva carrera militar. La Vanguardia del 31 de gener de 1975, recull la noticia del seu enterrament a la cripta de la capella de la que havia estat la seva finca a Cap Roig. Escrivia aleshores ; ens agradarà alhora que saber l’advocació de la capella, rebre’n – si és possible – imatges del interior a l’email coneixercatalunya@gmail.com
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1975/01/31/pagina-27/34211662/pdf.html?search=cap%20Roig

Contràriament a la pàgina :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

S’escriu; una esplanada sobre la punta de Cap Roig, oberta davant el mar, fou escollida per tomba familiar. La làpida sepulcral dels esposos Woevodsky és coronada per una creu ortodoxa russa de pedra. A la vora hi ha les petites làpides de les sepultures de dos animals domèstics, un gos i un gat.

Rebia una fotografia del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) de la Capella de Sant Jaume, de Cap Roig,a Calella de Palafrugell, a la comarca de l’Empordanet, la fotografia és de 3-VIII-1975, i està qualificada com ‘sense culte l’any 1975’.

Els objectes de ‘veneració’ son propis d’aquells anys.

Demanaré al Joan Dalmau Juscafresa fotografies del interior d’aquesta capella, si conserva encara l’ús religiós, o algun element moble d’aquella època.

L’església ortodoxa russa és una escissió de l’església ortodoxa grega, ambdós però, accepten els ‘sants’ anteriors a la divisió amb l’església catòlica Romana, com és el cas de l’apòstol Sant Jaume.

Com la Capella de la Mare de Déu dels Desamparats de l’Asil de Palafrugell, no té la consideració de BCIL [ Bé Cultural d’Interès Local]

Feu un comentari