VILANOVA DE L’AGUDA. L’ASIGNATURA PENDENT. LA NOGUERA

Fa temps que tinc pendent arribar-me fins a Vilanova de l’Aguda,  la Covid.19 no ha ajudat gaire certament a fer realitat aquest desig,  tampoc el fet d’haver d’anar amb la cara quasi coberta, quan ens cal trobar persones d’edat que ens sàpiguen explicar com accedir a determinats indrets, o ens indiquin on era l’escola abans i en alguns casos durant alguns anys de la dictadura franquista.

L’Enciclopèdia catalana diu que al sector de Vilanova de l’Aguda hi ha alguns antics masos, com la masia del Bosc (a ponent del poble), amb una antiga església del segle XVI dedicada a sant Tomàs, o la més tardana (segle XIX) de Sant Josep, que es troba adossada al mas de Can Valls ( a llevant del poble).

Dintre l’antiga demarcació de Vilanova o de l’Aguda hi ha la capella de la Mare de Déu de les Omedes, uns 2 km al NE de la població, al costat del mas de les Omedes. És un notable edifici romànic, restaurat, de nau amb absis llis, porta adovellada al mur de ponent i finestres espitllerades a ambdós costats de la nau. Pot ésser datat al segle XII avançat, i en procedeixen una antiga imatge de la Mare de Déu i altres de més tardanes, ara guardades al Museu Nacional d’Art de Catalunya. El seu retaule fou venut a un museu de Sitges el 1934.

Més al NE, a l’indret de Sant Miquel de Valldàries, o del Castell, a 621 m d’altitud, entre la serra del Pubill i la del Bancal, en un lloc aturonat, hi havia l’antic castell de l’Aguda, del qual resten alguns murs i la bonica església romànica de Sant Miquel. Aquesta església, documentada ja des del 1040, és un edifici d’una nau amb absis semicircular i amb coberta de dos vessants en la qual es poden detectar característiques del primer romànic, com el fet de no presentar façana organitzada, el tipus d’aparell utilitzat, petit i formant filades irregulars, o l’emplaçament del campanar de cadireta en el mur que separa l’absis de la nau. Els elements decoratius del marc exterior es concentren a l’absis, concretats en els relleus d’arcuacions cegues entre lesenes. L’accés, lateral i proper als peus de l’església, és una obertura amb llinda corba que probablement substitueix la porta romànica. Se celebra l’aplec de Sant Miquel el dissabte abans del 29 de setembre.

No lluny de Ribelles, al SE, hi ha el santuari de la Mare de Déu dels Esclopets. És un edifici amb pòrtic, refet en bona part al segle XIX, però que té una imatge molt bonica de la Mare de Déu, del pas del gòtic al barroc. S’hi celebren diversos aplecs.

A l’indret de la Figuera de l’Aguda, avui deshabitat, que dóna nom a una serreta i a un barranc entre Vilanova i Ribelles, a 582 m d’altitud, hi ha restes d’una església romànica, sense volta, dedicada abans a sant Martí, i d’un antic castell, amb una torre, d’origen romànic, incorporat a la masia de la Figuera

Tinc més assignatures pendents a la Noguera del terme d’Oliola per exemple,  la partida de Serralta, al N de l’antiga demarcació del Terme de Ponts, on hi ha la capella de Sant Silvestre de Serralta, romànica, d’una nau i absis llis i els masos dels Trulls i del Tauler. A Mas Cendrós hi ha una capella dedicada també a sant Silvestre. No gaire lluny, més al S, a uns 4 km de Ponts, a la serra del Castellar, hi ha la capella romànica de Santa Maria (dita també de la Mare de Déu del Roser), d’una nau sobrealçada, absis llis i campanaret sobre la nau amb finestres biforades a cada cara, i els masos del Castellar, que té a prop els vestigis d’una casa forta medieval, i de l’Albardaner.

En quasi tots els nuclis de població, hi havia abans de la dictadura franquista un edifici – sovint la rectoria – que donava aixopluc a la quitxalla que aprenien les primeres lletres.  En poques ocasions es fa esment d’aquests edificis i/o se’ls esmenta com a “monuments”, l’ombra del feixisme és molt allargada, oi?.

Ens agradarà rebre imatges i dades dels edificis que havien aixoplugat escoles a l’email castellardiari@gmail.com

La Noguera, Catalunya, us ho agrairan.

 

 

Feu un comentari