EL PONT ROMÀNIC DE CABAÇÉS. EL PRIORAT. TARRAGONA. CATALUNYA

Per accedir al dit pont ‘vell’, ‘romà’, ‘medieval’, de Cabacés agafem la carretera T-702 en direcció la Bisbal de falset i just abans de creuar el pont on hi ha l’enllaç amb la T-714, hem de desviar-nos per un camí a la dreta (nord) indicat com a sender del Pont Vell.

Es tracta d’un pont d’esquena d’ase de tres arcs de mig punt fets amb blocs de pedra escairats (opus quadratum), alguns amb marques de picapedrer, té una llargada 38 metres i una amplada màxima 3 metres. L’arc central és més gran que els laterals i entre l’arc central i els laterals hi ha uns trencaaigües que serveixen a més de contrafort en forma apuntada i fets també amb blocs de pedra escairats.

La part superior està feta amb pedra petita i morter i presenta dues vessants. El pont està col•locat directament sobre la roca natural del llit del riu i al voltant no es conserva sediment.

L’edició de Catalunya Romànica (1995), defensa que la seva cronologia es anterior al segle XIV.

L’aparell constructiu, ben treballat i escairat i de mides regulars, present a l’arquitectura dels segles XII i XIII, fa pensar en aquesta possibilitat. Això li atorgaria la qualificació de pont ‘ romànic’.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Antonio Mora Vergés

Feu un comentari