UN TOMB PER FIGUEROLA DE MEIÀ, O DE FONTLLONGA. CAMARASA LA NOGUERA

Avui, 29 d’octubre de 2019, he visitat Figuerola de Fontllonga (oficialment, Figuerola de Meià) , Comarca de La Noguera, Municipi de Camarasa, Província de Lleida, amb la Carme España que de petita hi havia anat a l’escola (anys 50 del segle XX). Ella va néixer a la Baronia de Sant Oïsme i, mentre duraven les classes, hi estava de dispesa en una casa baixant a la Baronia només els caps de setmana

Figuerola de Meià , és un  poble de gran extensió que s’està transformant i reformant. Es poden veure edificis d’aquella època o anteriors, també de rabiosa actualitat però ; per tant, el que trobem ara és totalment diferent d’aleshores.

Dels principals punts de visita obligada, anem primer a l’escola. Es veu una part del vell edifici retocada i un afegit al costat, o sigui, ampliada. Ella recorda que el porxo del davant era un jardí. Al darrere hi ha un gran descampat. Pel que sembla, la mestra vivia en una casa apart.

Els carrers pels que ens endinsem son cimentats i estrets. En un de les afores, hi veiem un munt de bigues amb forats i escauvet, possiblement arrossegades per matxos des d’algun bosc proper.

Passem per una gran plaça on hi havia una considerable bassa per a recollir aigua de pluja, ja que no n’hi havia a les cases. El canti l’omplien en fonts naturals que hi havia a prop. Avui n’hi ha una d’artificial de dos canonades.

Al final visitem l’església, que té una casa adossada a l’esquerra i a la dreta una gran plaça amb una moderna rosa dels vents incrustada al terra. Ens la obren i podem entrar i fotografiar l’interior. Dedicada a Santa Eulàlia, no és massa gran, amb parets encalçades i molt poca ornamentació. A la sagristia es conserva una calaixera i alguns estris originals de dir missa.

Potser pel tràfec trepidant d’avui dia es diria que està abandonat de la ma del govern, però la bona voluntat dels veïns es veu per tot arreu.

Ens informen que celebren una gran festa el primer dissabte d’agost.

Guillermina Subirá Jordana. Senterada, Octubre 2019

Feu un comentari