La primavera de 2004, impulsat per la incorporació de la República de Malta a la UE, vaig escriure un petit comentari sobre l’evolució històrica del nou Estat comunitari, sense altra pretensió que fer memòria del seu passat, i de la seva relació amb l’Ordre Militar i Hospitalària de Sant Joan de Jerusalem, que va quedar inèdit atès que no em consta que s’hagi publicat enlloc.
Passat els anys, al juliol d’aquest 2024 he tingut ocasió de viatjar fins a Malta, i conèixer, de manera personal i directa, encara que superficialment, el batec de la vida del que, sens dubte, és l’Estat mes petit dels que formen la UE.
Dades generals,
Diguem que la República de Malta agrupa una població de prop de 564.000 persones en un arxipèlag format per les illes de Malta, Gozzo, Comino, i dos illots despoblats, Cominotto i Filforta, que, en conjunt, tenen una extensió de 320 kilòmetres quadrats (una quarta part de la província de Lleida), situat al bell mig del Mediterrani, al sud de l’illa de Sicília, davant les costes de Tunísia. La densitat de població és altíssima, supera els 1.700 habitants per Km2, la qual cosa es fa evident només per la simple observació de la gent que hi ha als carrers i a les places, i també del trànsit de vehicles, que sembla inacabable.
I parlant del trànsit, no podem pas oblidar que a Malta els vehicles circulen per l’esquerra, mantenint així el model imposat durant la ocupació anglesa del territori. La circulació per l’esquerra desorienta una mica el viatger procedent del continent europeu, acostumat com està a fer-ho per la dreta, i trasbalsa especialment cada vegada que el vehicle entra en una rotonda, atès que ho fa per la banda esquerra, i hom pensa que així no podem acabar be, fins que recordem que estem en un altra lloc (i, com a mínim, així ho he viscut els dies que he estat a l’illa).
Els edificis mostren els balcons protegits, o coberts, per galeries de fusta, de diferents colors, però uniformes per a cadascuns d’ells, segurament amb la finalitat de mantenir la temperatura de l’habitatge, i d’evitar els efectes del vents que, diuen, és fort i constants, els mesos de gener i febrer.
Segurament també volen protegir del vent les parets de pedra que separen les finques arreu, tal com e ho tenim vist a les illes de Mallorca i de Menorca, i així les diferents propietats queden separades i diferenciades, dibuixant un manera de laberint infinit.
Massificació,
A la superpoblació del territori hi contribueixen, sens dubte, els immigrants, ocupats, majoritàriament, en el sector de l’hostelería. En tots els establiments als que hem anat hem estat atesos per persones procedents de l’Índia i/o del Pakistan, malgrat que, excepcionalment, també hem trobat una noia procedent del Nepal, i un noi de l’Argentina que, prèviament havia treballat a Andorra, i, per això era coneixedor del català i dels catalans. Però, segurament per una qüestió geogràfica i per l’idioma, atès que l’anglès és llengua cooficial amb el maltès, la ma d’obra majoritària del país és personal estranger, procedent de l’Àsia.
Però aquesta superpoblació s’ha de veure relacionada amb la promoció de la construcció i de les activitats turístiques. A una banda queden els edificis històrics i les ciutats emmurallades, i, a l’altra les noves construccions que segueixen la línia de la costa, i ho colonitzen gairebé tot. Es pot veure des de qualsevol punt de les muralles de La Vallette, i en el curt trajecte de vaixell que porta fins l’illa de Gozzo, on, malgrat la calor, els treballadors de la construcció continuaven la seva tasca a primera hora de la tarda.
Un altre exemple de la massificació és l’ocupació de places i carrers pels establiments d’hostelería, sense deixar espai ni separació entre uns i altres. El murmuri és constant, i es barreja amb els grups de música que volen animar les vetllades, i el zum-zum dels ventiladors que funcionen al màxim per moure una mica l’aire i portar sensacions de frescor als clients.
La imatge que hem tingut es de que, a Malta, la vida es desenvolupa al carrer, a les platges, i als recintes turístics on la gent circula identificada per un braçalet mes o menys acolorit.
Sembla que La Valletta, talment que les grans ciutats i capitals, es configura com un centre administratiu i de negocis al que es desplacen diàriament treballadors que tenen llur residència en altres ciutats. Ho veiem observant les anades i vingudes a l’entorn de l’estació d’autobusos, situada al costat de la Font de Tritó, a l’altre costat de la que havia estat la porta d’entrada a la ciutat, o comença el carrer de la República, que serveix de columna vertebral a la xarxa quadriculada de carrers que miren al mar des de qualsevol punt.
La gent, amb aspecte d’oficinistes, baixen dels autobús i, tant ells com elles, amb l’americana penjant del braç esquerra, es desplacen ràpidament per la quadricula dels carrers, sense parlar gaire, sense fer gaire cas dels pocs turistes tafaners que passegen a primera hora.
Particularment interessant va ser la imatge dels advocats i advocades (suposem) que entraven i sortien del Palau de Justícia (un edifici molt seriós, delimitats per robustes columnes dòriques). Tots ells amb vestits foscos, la majoria negres, i camisa blanca, que, a la sortida de l’edifici, immediatament després de traspassar la porta, ells s’alliberaven ràpidament de l’americana i de la corbata, i elles, només de l’americana.
Com és costum, també a La Valletta, al costat de l’edifici judicial, hi ha un bar-gelateria, que fa funcions de punt de trobada, i/o de descans.
Hom pot donar aquests detalls, atès que la porta d’accés a la Concatedral de Sant Joan, se situa, justament, davant del Palau de Justícia, i el temps d’espera per entrar a l’edifici religiós, va permetre observar, detalladament, l’entorn judicial.
Manifestacions religioses
Malta te profundes arrels catòliques, des que Sant Pau va ser víctima d’un naufragi quan, empresonat, el traslladaven a Roma per a ser sotmès a judici, després d’invocar llur ciutadania romana, tal com s’explica detalladament en el capítol 27 dels Fets dels Apòstols.
A la Valletta hi trobem un important carrer que porta el nom de Sant Pau, i, prop d’ell, una estàtua recordant que un escurço li va mossegar a la mà quan, després del naufragi, preparava una foguera per eixugar-se.
Mes al nord, una badia, porta el nom de Sant Pau, recordant que, en aquell indret, hi trovà refugi després del naufragi. La catedral principal, a la ciutat de Medina, està posada sota la invocació de Sant Pau.
Podem dir que l’illa commemora amb festes i celebracions diverses, tots els fets relacionats amb Sant Pau.
Per altra banda, havent coincidit la meva estada amb el 16 de juliol, festivitat de la Mare de Deu del Carme, vaig tenir ocasió de veure la multitudinària processó organitzada a la nit, portant la imatge de la Verge pels carrers que, excepcionalment, estaven nets de qualsevol obstacle, acompanyada d’una nombrosa banda de música.
La festa del Carme inclou l’exposició al carrer de nombrosos imatges de sants, la majoria carmelitants, així com el guarniment amb arcs i garlandes acolorides que, l’endemà eren despenjades sistemàticament.
Però si parlem de la vinculació religiosa de l’illa de Malta, no podem passar per alt la que va tenir amb l’Ordre Militar i Hospitalària de Sant Joan de Jerusalem, després que l’emperador Carles V li feu cessió del territori l’any 1530, acabant així amb la seva diàspora després que els turs l’havien foragitat de Terra Santa i de les illes de Xipre i de Rodes.
La presencia dels cavallers hospitalaris de l’Ordre de Sant Joan de Jerusalem a l’arxipèlag maltès determina que aquest afegeixin el nom de Malta al seu, fins al punt que n’esdevé llur principal identificació. Però l’Ordre de Sant Joan no convertit pas l’illa de Malta en el seu domicili permanent, atès que l’any 1798 foren foragitats per Napoleó, que ocupa l’arxipèlag fins que en fou expulsat per l’imperi anglès que, es convertí així en el darrer dominador del territori.
L’Ordre de Sant Joan de Jerusalem construeix la concatedral de Sant Joan a La Valleta, edifici de formes austeres en llurs façanes exteriors, i adornat luxosament en el seu interior, especialment pel que fa a les làpides de les tombes corresponents als cavallers, grans mestres, de l’Ordre Hospitalària. La majoria amb epitafis escrits en llatí i representacions de la mort, i de la brevetat de la vida.
N’hem trobat una, però, escrita en català (potser la única ??) que correspon a un cavaller d’ascendència mallorquina, si fem cas a llur cognom, vinculat al poble de l’Espluga Calva, que diu així: “Aquí descansen les cendres de Fr. Nicolau Abri Dezcallar, Gr. Prior de Cataluña, Comanador de Espluga Calva y de Barcelona. Pecador miserable. Mori als 21,Novem.1794”
Desitjo que Deu l’hagi perdonat, malgrat em sembla una falsa modèstia el qualificatiu de “pecador miserable”.
Diria que avui ja no queda espai mes a mes tombes a la superfície interior de la concatedral de Sant Joan, i que el mateix passa en la de Sant Pau, de Mdina, on podem veure les làpides sepulcrals de bisbes i canonges que hi han tingut seient.
Però no podem sortir de la concatedral de Sant Joan sense mirar, remirafr i admirar l’obra que hi ha deixat el pintor Caravaggio. En una sagristia lateral hi trobem “La decapitació de Sant Joan Batista”, que és el sant titular del temple, i també el patró de l’Ordre Hospitalària.
L’obra té una dimensió considerable, i ocupa tota la part frontal de la sala. Impressiona el realisme dels personatges, especialment la fredor que mostra el botxí executant el degollament del sant, que contrasta amb l’esglai d’uns presos que contemplen l¡escena des d’una finestra enreixada.
En una habitació annexa es projecta un audiovisual explicant la composició i estructura del quadre, que ajuda a la seva comprensió.
L’altra obra, mes clara i lluminosa, és un Sant Jeroni escrivint la bíblia poliglota, que mostra, directament, l’anatomia d’un home gran.
La república.
Expulsats els cavallers de l’Ordre Hospitalària de San Joan, foragitats els francesos, i acabada la dominació anglesa, actualment, el poble de Malta decideix per ell mateix la seva destinació col·lectiva, organitzat en forma de república. Ha costat, han passat anys i panys, però avui no hi ha dominadors romans, ni prínceps de la corona catalana-aragonesa, ni reis hispànics, ni cavallers de l’Ordre Hospitalària, ni dominadors francesos o anglesos. Aconseguida la independència l’any 1964, la referència als cavallers de Malta, només és un record històric, la història d’un temps passat, que han deixat un llegat en forma de fortificacions, castells i esglésies, però avui, ja no té altra virtualitat que el record, i l’atractiu turístic.
Tant a la bandera, com a l’escut de Malta hi podem veure la Creu de Sant Jordi atorgada per la corona anglesa l’any 1942 en reconeixement i al valor i al sofriment del poble maltès durant la darrera guerra mundial.
Un honor col·lectiu que fa palès la lapida clavada a la paret del Palau de Govern amb la transcripció de la disposició del rei anglès que atorga el guardó.
j. corbella i duch
Advocat
Agost/2024