LA TORRE RETROBADA

Ho havia intentat de totes les maneres. A peu sortint des de Guimerà, també des de la Pobla de Ferran. Des de casa, navegant amb el Google Earth, amb el visor de l’Institut Cartogràfic de Catalunya… Sense cap mena d’èxit. I quan ja pensava que la recerca de la torre de Ravinagre era un impossible (veieu l’entrada LA TORRE DE RAVINAGRE)… un fil de connexions ha fet que finalment la troballa sigui una realitat!

Després de no pocs intents fallits, ja no sabia que pensar: estarien amagades o inaccessibles les restes sota l’espessa vegetació? S’hauria acabat de destruir, per causes naturals o humanes i ja no quedava cap resta per trobar? Anava totalment errat en la zona on buscava?

Però bé, qui cerca, troba. Com l’esperança mai no es perd, vaig fer un nou intent, llançant un repte entre els companys de feina, on hi ha força gent aficionada a les activitats a l’aire lliure. A veure si els engrescava a afegir-se a la recerca i tenien més sort que jo.

I va ser un d’ells, l’Edu Amela, qui, abans de fer cap excursió sobre el terreny, em va apuntar que havia trobat una fotografia força recent de la torre, del 2019. La fotografia era publicada a la pàgina web elscastellscatalants.cat, per cert, una pàgina web altament recomanable, amb un extensíssim catàleg fotogràfic classificat per comarques.

MUNTDESSÓ torre de o de Ravinagre -medieval sense dades- a la vall de Ravinagre. Amb agraïment a Jaume Piqué, de gran cor (GUIMERÀ) 03-09-2019

Ràpidament, em vaig posar en contacte amb l’autor de la pàgina web (que és també qui surt a la fotografia), l’Antoni Escudero, qui em va fer cinc cèntims de com havia trobat la torre. Ell havia tingut ajuda, al seu torn, com diu en el peu de fotografia, d’en Jaume Piqué de Guimerà, qui el va portar a la ubicació exacta i va ajudar-lo a fer net de tota la vegetació que ja ho cobria tot.

També em va dir com arribar-hi, ja que tant les indicacions que explicaven el recorregut fins a la torre, com les coordenades publicades en diversos medis, i algun mapa també disponible, han resultat ser tots incorrectes.

Ara sí, amb les noves indicacions, em vaig posar de nou en marxa. També amb dubtes, ja que mirant les fotografies aèries de diferents anys (en visible, en infraroig), no s’intuïa cap element circular que el pogués identificar com la torre en la zona en qüestió. Però bé, la fotografia del 2019 era una prova irrefutable. Tant se val, vaig pensar, si no la trobem, haurem aprofitat per fer una excursió prou interessant. I ja havíem acordat que si no teníem èxit, podríem quedar i l’Antoni m’hi portaria personalment.

Però no ha fet falta!

Tal com vam fer amb els petròglifs de la Vall dels Pous

…i amb el dolmen del camí Parés

També hem donat amb les restes de la torre. Aquí les proves!

 

Afegeixo també una recreació de com podia haver estat la torre de Ravinagre o Muntdessó.

 

Jordi Sender i BeletaComparteix la publicació:

Feu un comentari